TENTANG KAMI

MIH Goat Farm beroperasi di bawah MIH Resources & Trading (JR0065056-T) merupakan perniagaan 100% milik usahawan bumiputera yang telah berkecimpung dalam bidang penternakan selama 5 tahun.

Kami mempunyai ladang ternakan yang terletak di Pagoh, Johor dan membekalkan kambing untuk ternakan dan tujuan ibadah. Selain itu, kami juga membekalkan pelbagai barangan keperluan dan makanan ternakan.

Untuk update terkini:
Sila layari fb kami MIH GOAT FARM

Untuk info lanjut boleh hubungi:
Emel: mih.resourcestrading@gmail.com
Pengurus: 010 4144898 En. Md Isa

Wednesday, 3 May 2017

TEKNIK PENYEDIAAN RANCANGAN PERNIAGAAN TERNAKAN RUMINAN

JOM SERTAI KURSUS TEKNIK PENYEDIAAN RANCANGAN PERNIAGAAN TERNAKAN RUMINAN! 

 - Pelajari cara membuat kertas kerja yang baik untuk dapatkan pinjaman kewangan 
- Pelajari cara membuat ANALISIS MARGIN KASAR, ALIRAN TUNAI dan ROI PROJEK 
- Hands on teaching belajar sampai faham 
- PERCUMA softcopy contoh kertas kerja yang lengkap 
- PERCUMA design cover kertas kerja yang cantik & menarik 

TARIKH: 
20 MEI 2017 (SABTU) 

 TEMPAT: 
Teratak Damai Training Homestay & Learning Lodge, Pagoh, Johor 







Yuran penyertaan hanya RM250 saja!
Yuran penyertaan hanya RM250 saja!
Yuran penyertaan hanya RM250 saja!


Terhad untuk 15 orang peserta sahaja! 
Jom daftar cepat! 
Taip "BISNES PLANNING" dan hantar ke link whatsapp ni - http://mihgoatfarm.wasap.my
Taip "BISNES PLANNING" dan hantar ke link whatsapp ni - http://mihgoatfarm.wasap.my
Taip "BISNES PLANNING" dan hantar ke link whatsapp ni - http://mihgoatfarm.wasap.my


Sunday, 23 April 2017

KELAS ONLINE - ASAS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING PEDAGING


KELAS ONLINE - ASAS PENGURUSAN TERNAKAN KAMBING PEDAGING
==================================
- Pengurusan Kesihatan Kambing
- Penyakit & Kaedah Rawatan
- Cara Menguruskan Proses Kelahiran Anak Kambing
- Cara Menyimpan Rekod Ternakan


KELEBIHAN:
- Belajar ilmu 4 in 1 dalam masa yang sama
- Tak perlu hadir ke kelas, boleh ikuti kelas dari rumah saja
- Tak perlu mohon cuti, kelas diadakan sebelah malam
- Nota diberikan dalam bentuk gambar yang mudah difahami
- Tak perlu fikir pasal duit minyak & kos penginapan. JIMAT!
- Penternak dari seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak boleh sertai!



MURAH dan MUDAH! Kami akan bantu 100% hingga para peserta mahir dengan ilmu yang dikongsi!


Yuran penyertaan hanya RM30 saja!
Yuran penyertaan hanya RM30 saja!
Yuran penyertaan hanya RM30 saja!


Jom daftar sekarang! Tempat terhad! 
Taip "SAYA NAK" dan hantar ke link whatsapp: http://mihgoatfarm.wasap.my
Taip "SAYA NAK" dan hantar ke link whatsapp: http://mihgoatfarm.wasap.my
Taip "SAYA NAK" dan hantar ke link whatsapp: http://mihgoatfarm.wasap.my

Thursday, 16 March 2017

Penyakit Cacing Pada Kambing

Assalamualaikum. Kali ni nak share post pasal penyakit yang paling biasa kena pada kambing - 
PENYAKIT CACING


KAMBING SAYA MAKAN MACAM BIASA TAPI KENAPA KURUS SANGAT?
Ni adalah antara masalah paling biasa dialami oleh penternak kambing. Bila kambing makan seperti biasa tapi badan kurus sangat, kemungkinan besar kambing tersebut mengalami PENYAKIT CACING. Penyakit ini kalau tak dirawat segera boleh menyebabkan kematian pada kambing.

APA PUNCA PENYAKIT CACING?
Kecacingan biasanya merebak ketika kambing memakan rumput atau minum air yang telah dicemari dengan telur cacing. Cacing boleh hidup dan membiak di dalam perut kambing (bahagian rumen) dan usus. Kambing akan menjadi terlalu kurus apabila terlalu banyak cacing yang menghisap nutrien dan darah dalam tubuh. Sekiranya tidak dirawat, kambing boleh mati kerana anemia (kekurangan darah) atau malnutrisi (kekurangan zat).

CIRI-CIRI KAMBING YANG DIJANGKITI PENYAKIT CACING?
- kurus walaupun banyak makan
- gusi dan bawah mata pucat (kekurangan darah)
- bawah rahang kelihatan bengkak
- bulu kusam, serabut & tidak kemas
- susah berak pada awalnya dan diikuti cirit birit berterusan
- lemah dan lesu, selalu terbaring daripada berdiri

Gusi pucat - kelihatan keputihan

Gusi kambing sihat - warna pink



Bawah mata kelihatan keputihan

Bawah mata kambing sihat - warna pink



Bawah rahang kelihatan bengkak

Rahang kambing sihat



CARA MERAWAT KONVENSIONAL
1) Berikan ubat cacing. Ada 2 pilihan ubat cacing - secara injek atau oral. Pilih salah satu saja.
DECTOMAX - ubat suntikan
1ml utk setiap berat 50kg diberkan secara intramuscular (suntikan otot) atau suntik bawah kulit. Sesuai diberikan untuk kambing bunting. Ulang semula selepas 10 hari sekiranya kambing belum pulih. PERINGATAN: ternakan tak boleh disembelih dalam tempoh 35 hari selepas disuntik
ALBEN - ubat oral
1ml untuk setiap berat 10kg diberi minum menggunakan picagari. Ulang semula selepas 10 hari sekiranya kambing belum pulih. PERINGATANPERINGATAN: ternakan tak boleh disembelih dalam tempoh 28 hari selepas disuntik
2) Selepas kambing dah pulih, berikan ubat multivitamin FERCOBSANG pula. Ubat ni juga mengandungi zat besi untuk tambah darah dan vitamin B12 untuk menambah selera makan. Berikan 5ml untuk kambing dewasa dan 1-2ml untuk anak kambing. Boleh diberikan secara intramuscular (suntikan otot) atau oral.


CARA MERAWAT TRADISIONAL
Ni petua yang dikongsi oleh rakan penternak dari Indonesia. Ambil 2-3 helai daun betik (tak terlalu muda/tua). Blend daun betik dengan sedikit air dan selepas itu tapis air tersebut untuk asingkan hampas daun. Ambil air sahaja dan diberi minum 2-3 sudu pada kambing. Berikan seminggu sekali & ulang sehingga 3 minggu.


LANGKAH PENCEGAHAN
Untuk mengelakkan kambing dijangkiti semula, boleh amalkan langkah-langkah berikut:
1) Kambing dilepaskan untuk meragut jam 11 pagi dan ke atas (bila matahari dah naik)
2) Kalau kambing diberi makan atas kandang, pastilkan rumput/dedaun diramban setelah matahari naik.
3) Cuci kandang dan bekas makanan & minuman dengan pembasmi kuman seperti lindores atau dettol
4) Asingkan kambing yang dijangkiti penyakit cacing dari kambing yang sihat

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ni. Kalau rasa bermanfaat silakan share atau tag kawan-kawan penternak untuk berkongsi info. Wassalam.





PAKEJ UBAT CACING DECTOMAX + MULTIVITAMIN FERCOBSANG 12
Harga termasuk pos --->
Semenanjung RM140
Sabah/Sarawak RM145
PERCUMA 1 picagari 10cc & 5 batang jarum 21G!

Untuk order taip "PAKEJ UBAT" ke 011 3595 5453
Untuk order taip "PAKEJ UBAT" ke 011 3595 5453
Untuk order taip "PAKEJ UBAT" ke 011 3595 5453

Saturday, 4 March 2017

Susu Gantian Anak Kambing

Entri kali ni kita cerita sikit pasal susu gantian untuk anak kambing. Ada beberapa sebab kenapa anak kambing perlu diberi susu gantian dengan botol:
1) ibu kambing mati ketika melahirkan anak (Adoi ni memang sedih. Rugi wooo...)
2) ibu kambing tak nak menyusukan anak (ni jarang2 berlaku la)
3) ibu kambing beranak lebih dari 2 ekor (puting susu ibu ada dua je, kalau anak lebih dari 2 mungkin ada yang akan mati sebab kalah bila bersaing untuk menyusu)

Jadi, cara penyelesaian yang mudah ialah dengan berikan susu gantian botol. Kalau ada bajet lebih, boleh la beli susu formula. Nak beli boleh contact kitorang ye Kalau nak jimat kos (mesti la nak kan hahaha) boleh bancuh sendiri susu untuk kambing.

Ada macam-macam petua yang penternak-penternak amalkan untuk formula susu anak kambing. Kat sini saya kongsikan formula dari pengalaman kawan-kawan.

FORMULA SUSU
1 liter air suam (2 botol air mineral kecil)
2 kuning telur (saiz B atau C)
1 sudu madu
100g susu tepung (apa2 jenama susu budak perisa biasa pun boleh: dutch lady, everyday, nespray. jangan pulak beli perisa coklat)

Bancuhkan susu ikut resepi kat atas, masukkan dalam botol & boleh berikan kat anak kambing. Boleh guna susu botol susu baby yang ada jual kat pasaraya atau puting susu kambing macam dalam gambar kat bawah ni. Puting ni beli RM12 je (kami ada jual hehehe) & boleh pasangkan kat apa2 botol mineral. Kelebihan puting susu ni getahnya lebih liat berbanding puting susu baby. Jadi tahan lebih lama la.



Puting susu boleh pasangkan pada mana2 botol mineral

Untuk anak kambing baru lahir, boleh mula dgn 2-3oz (60-90ml) kasi 4 kali sehari. Lepas seminggu boleh tambah jadi 4-5 oz (120-150 ml). Bila anak kambing dah sebulan, tambah jadi 7-9oz (210-270ml) & boleh mula kasi makan hijau-hijauan atau dedak.

Kalau anak kambing seekor dua boleh la dok mengadap bagi botol kat diorang. Tapi kalau sekali beranak 6 ekor anak macam mana? Fuh kes yang jarang berlaku tapi ada je. Jenuh juga nak layankan susu botol 6 ekor anak kambing, banyak masa habis kat situ je. Lagi2 la kalau penternak sambilan, mana ada masa. Kalau macam itu, boleh cuba gambar contoh di bawah. Buat sendiri rak untuk letak botol susu. Ikut kreativiti masing-masing nak buat macam mana la kan.



Bila kasi anak kambing susu gantian dgn botol, paling penting kena berjaga-jaga jangan sampai anak kambing berak cair/cirit birit. Tu maknanya susu tu tak sesuai untuk anak kambing. Cuba adjust resepi tu, kurangkan susu tepung atau kuning telur. Kalau anak kambing kena cirit birit risiko mati tu tinggi sebab dehydrated (kurang air dlm badan).

Resepi yang saya kongsikan tu boleh la cuba, tapi atas risiko sendiri ye. Saya tak jamin sesuai untuk semua. Kalau rasa ragu-ragu, lebih baik contact dgn doktor veterinar dari JPV untuk khidmat nasihat. Free je, takde caj apa-apa pun.

Ok, tu saja perkongsian untuk kali ni. Ingat, penternakan adalah perniagaan. Selamat maju jaya!





Umur Kambing/Biri Biri

Jangka hayat kambing/biri-biri biasanya purata 11-12 tahun, tapi ada juga yang menjangkaui 16 tahun. Tapi macam mana nak tahu umur kambing/biri-biri?

Senang je. Tengok pada gigi diorang. Anak kambing memang dilahirkan dengan gigi susu, tak macam manusia. Gigi diorang akan mula tanggal & ganti dgn gigi kekal bila umur mencecah 1 tahun. Penerangan lanjut ada kat setiap gambar bawah.



Gigi susu anak kambing



2 gigi kekal - umur 2 tahun



4 gigi kekal - umur 3 tahun


6 gigi kekal - umur 4 tahun

Gigi kekal penuh - 5 tahun ke atas


Lebih kurang macam tu la nak anggarkan umur kambing. Bila nak jual/beli kambing untuk tujuan aqiqah/qurban, boleh la gunakan cara ni. Tak susah pun nak buat. Kena dapat tangkap kambing, pegang & lock kepala dia elok2 & selak sikit bibir atas dia. Jangan risau, kambing takkan gigit punye. Dia tak makan orang hahahaha.

Sekian saja perkongsian untuk kali ni. Harap dapat membantu penternak2 & pembeli2 di luar sana. Wassalam.

Tuesday, 21 February 2017

KINI DIBUKA - Kedai Menjual Barangan Ternakan dan Haiwan Peliharaan

Assalamualaikum. Salam sejahtera semua!

Alhamdulillah. Kini MIH Resources & Trading dah maju setapak lagi dengan pembukaan kedai sendiri di Bukit Pasir, Muar. Warga penternak boleh dapatkan stok dedak & barangan keperluan ternakan di sini dengan harga yang berpatutan.





















Warga penternak sekitar Muar/Pagoh jemput lah singgah ye. Senarai harga barangan yang dijual boleh rujuk kat FB Page: MIH GOAT FARM. Promote2 la sekali kedai kami ni, support bisnes bumiputera. Terima kasih! 


Sekitar MAHA 2016 - Lantai Plastik Kandang Kambing

Assalamualaikum. Lama juga tak update kat blog ni. Al-maklum la masa terhad, terkejar ke sana ke sini sampai blog ni pun dah berhabuk. Mukadimah tak nak panjang-panjang, terus masuk je ke topik kita.

Disember lepas kami berkesempatan untuk menyertai pameran MAHA 2016 yang diadakan di MAEPS Serdang pada 2-10 Disember 2016 atas jemputan geng GTR. Jadi, kami tak lepaskan peluang ni untuk memperkenalkan LANTAI KAMBING MODEN kepada semua pengunjung yang hadir pada pameran tersebut.

Tujuan kami sertai MAHA 2016 pun bukan sebab nak untung pun, kalau ikutkan memang takde buat jualan langsung pun. Kami sertai MAHA dengan niat untuk buat AWARENESS kepada penternak-penternak di luar sana alternatif terbaik untuk lantai kandang kambing.

Semua pun tahu kan harga kayu sekarang pun boleh tahan kan. Kalau nak dibandingkan dengan kos lantai plastik ni memang tak jauh beza pun. Dah alang2 tak jauh beza, baik buat terus dengan lantai plastik ni kan. Kos lebih kurang dengan kayu tapi jangka hayat dua kali ganda lagi panjang dari kayu. Kalau guna kayu lepas 5 tahun mesti lantai dah mula rosak atau reput. Lantai plastik ada 10 tahun jaminan dari kilang, memang tahan lasak & tak reput walau kena hujan & berpanas. Kalau penjagaan betul, lantai plastik boleh tahan sampai 20 tahun. Kan berbaloi tu.

Ramai dah tengok & cuba sendiri kualiti lantai kambing moden ni dan rata2 semua setuju yang lantai ni memang berbaloi untuk jangka masa panjang. Tinggal nak cari modal je nak upgrade lantai. Hahahaha.

Jom tengok gambar-gambar sekitar MAHA 2016 yang lepas.

























Sekian sahaja coretan kali ni. Kalau berminat nak order lantai plastik kandang kambing boleh hubungi nombor yang tertera kat tepi kanan blog ni ye. Nak bertanya saja pun boleh, free je takde caj apa-apa. Jangan malu jangan segan.